Svendborg: Hverdagslivet for nyuddannede sygeplejersker

12:30 til 14:00
- Gratis

29. april Kl. 12.30-14.00 - Salen (A1.11), Klostervænget, Svendborg

Hverdagslivet for nyuddannede v.  sygeplejerske Ph.d. og sygeplejerske Carsten Juul Jensen, Professionshøjskolen Absalon

Foredraget gør op med vores samtids sociale pres på unge mennesker om at tage individuelt ansvar for både succeser og fejl, der hos nyuddannede sygeplejersker kommer til udtryk som selvbebrejdet skyld i manglende sygeplejekompetencer og patienternes dødsfald. Foredraget beskriver metoden institutionel etnografi, hvor man laver undersøgelser med afsæt i hverdagslivet, hvor mennesker bedst selv ved, hvorfor de gør, som de gør.

Foredraget kritiserer eksisterende forskning, der undersøger menneskers sociale liv med teoretiske ”gudeblikke”. Det illustreres, gennem en undersøgelse, der bygger på institutionel etnografi, at nyuddannede sygeplejersker reagerer med vrede, skyld, ked-af-det-hed, smil, tårer, angst, ironi og sarkasme i mødet med kolleger og pårørende, mens de plejer og behandler komplekst syge medicinske patienter og dækker vakante stillinger uden støtte fra en mentor.

De skal håndtere arbejdsaktiviteter, der spænder fra at tilstræbe at besvare lægers spørgsmål rigtigt, hjælpe en patient, der ved et uheld har urineret på sig selv, udskrive patienter, administrere medicin, gøre døde i stand, håndtere skyld, dokumentere på en computer, finde et par briller til elektroniske scoringer af patienternes helbredstilstand og meget mere.

Disse følelsesmæssige og kropslige oplevelser i mødet med mange realiteter på medicinske afsnit skyldes institutionelle arbejdsbetingelser i reformerede sygehuse. Hverken nye eller erfarne sygeplejersker kan “fikse” problemer omkring nyuddannede sygeplejerskers problemer i et begyndende arbejdsliv.

Kalender

29

Date and time

apr
Afholdes: 29 april
Forfatter: binr
Adresse:
Salen (A1.11)
Klostervænget 2-4
5700 Svendborg
Danmark