NBA: Nye lægemidler udvikles med inspiration fra kroppens eget immunforsvar

10:15 til 11:00
- Gratis

Foredrag v. Lektor Peter Kristensen, Aalborg Universitet

24. april Kl. 10.15-11.00 - Scenen, UCL Biblioteket, NBA, Odense 

I størstedelen af vores levetid er vi sunde og raske.

Når vi bliver syge, har kroppen et forsvarssystem i form af antistoffer. Hvordan kan vi udnytte viden om kroppens eget forsvarssystem til at udvikle nye lægemidler, der f.eks. kan være med til at bekæmpe kræft? Og hvordan kan vi bruge moderne bioteknologi til at lave ”fingeraftryk” af kræftceller? Det grundlæggende arbejde med at udvikle lægemidler med inspiration fra kroppens eget immunforsvar dannede grundlag for tildelingen af Nobel prisen i Kemi i 2018 til Sir Gregory Winter.

Foredraget indeholder små anekdoter fra min tid i Greg Winter’s laboratorium. Vores krop bekæmper sygdomme ved at rekruttere kroppens ”soldater” - også kaldet antistoffer. Nogle gange har kroppens immunsystem brug for hjælp. Her kan vi hjælpe – idet vi kan lave kunstige antistoffer i laboratoriet.

For cirka 20 år siden blev det første såkaldte ”humaniserede” antistof godkendt til behandling. Specielt inden for de sidste 10 år er vi blevet dygtigere og dygtigere til at lave kunstige antistoffer, der efterligner de antistoffer vores egen krop bruger til at bekæmpe sygdom. I dag indgår disse kunstigt fremstillede antistoffer i behandlingen af sygdomme som kræft og leddegigt.

I foredraget vil vi gennemgå, hvordan moderne bioteknologi anvendes til at udvikle nye og bedre behandlingsformer under inspiration fra kroppens immunforsvar.

Kalender

24

Date and time

apr
Afholdes: 24 april
Forfatter: binr
Adresse:
Scenen, UCL Biblioteket Niels Bohrs Allé
Niels Bohrs Allé 1
5230 Odense M
Danmark